Retrospektív – kiállítás a nagyváradi származású Molnár László József alkotásaiból

Molnár László József nagyváradi származású művész teljes életművén kalauzolja át a látogatót a nagyváradi vár galériájában berendezett, Retrospektív című tárlat, amelyet június 21-én, kedden nyitottak meg a június 18–26. között negyedszer megszervezett Szent László Napok keretében. Mint a kiállítás ünnepélyes nyitányán kiderült, a Pece-parti várost a nyolcvanas években elhagyó művésznek ez az első önálló kiállítása szülővárosában.

Molnár László Józsefet egykori egyetemi évfolyamtársa, Holló Barna váradi képzőművész hívta meg, és – mint mondta –, mivel régóta ismerik egymást, a művész rá merte bízni féltve őrzött kincseit.

Zatykó Gyula, a kulturális fesztivál főszervezője rövid felszólalásában azt emelte ki, hogy „a művészet híd és kapocs román barátainkkal”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elkövetkező évekre is az a Szent László Napok szervezőinek célkitűzése, hogy minél több váradi művészt mutassanak be.

A multikulturalitást pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy a művészt és alkotásait Ramona Novicov műkritikus méltatta. Az ismert váradi szakember egyébként magyarul köszöntötte az egybegyűlteket, majd jelezve, hogy annyira nem uralja a nyelvet, átváltott románra. Mint hangsúlyozta, örömmel fogadta el a felkérést, hogy részt vegyen a Szent László-ünnepen. Meglátásában Molnár László József alkotásai magukon viselik a Kolozsvári iskola jegyeit, ugyanakkor hangsúlyosan megjelenik bennük a múlt század nyolcvanas éveinek a valósága. A grafikákat a műkritikus próféciaként jellemezte, és a művészt Stanley Kramer neves amerikai filmrendezőhöz, producerhez hasonlította, akiről egyébként Steven Spielberg azt tartja, hogy „rendkívül tehetséges látnok”. Ramona Novicov kiemelte, hogy a művész alig használ pár színt ahhoz, hogy megrajzolja a vég közeledtét. „Egy látnoki kiállítás” – mondta a műkritikus, aki szerint a tárlat anyagát „az emlékek hamvai”borítják, egyúttal „tünemények játékaként” jellemezte az alkotásokat.

Molnár László Józsefet nagyon meghatották a műkritikus szavai, s mint mondta is, meg kell még emésztenie a hallottakat. Rövid megszólalásában ugyanakkor megköszönte Holló Barnának, hogy lehetőséget teremtett arra, hogy végre szülővárosában önálló tárlata legyen.

Az ünnepélyes megnyitó hangulatát Thurzó Sándor József brácsajátéka emelte.

A kiállítás június 21–23. között 15 órától 18 óráig, június 24–26. között pedig 11-től 18 óráig látogatható.