Palya Bea ne călăuzește spre lumea viselor, în ultima zi a festivalului

Palya Bea – cântăreață, compozitoare, scriitoare – este o prezență importantă în peisajul muzical din Ungaria. “Limba ei maternă”, din punct de vedere muzical, este folclorul maghiar, însă creațiile ei sunt influențate și de muzica rromă, bulgară, sefardă și indiană. Bea cântă cu plăcere mai ales cântece compuse de ea, melodii în care ne împărtășește din universul ei personal.

Pe parcursul celor 11 discuri scoase pe piață, Palya Bea s-a jucat cu temele tradiționale și cu cele moderne, într-o căutare și găsire continuă de sine. Versurile sale sunt dureros de sincere și, uneori, amuzante. Bea seduce publicul prin vocea sa minunată, felul aparte prin care interpretează melodiile și prin prezența sa scenică puternică.

În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, Bea îi va vrăji pe cei mici, dar nu numai, în 26 iunie, de la ora 17:00, cu albumul său intitulat Altatok – Dalok, versek Álomország kapuján innen és túl (Cântece de leagăn – melodii și versuri la poarta lumii viselor și dincolo de ea).

„Ideea de a scrie cântece de leagăn este veche, însă imboldul mi l-a dat fiica mea, când încă o purtam în burtă. Melodiile vorbesc nu doar despre adormit, ci și despre intimitate, tandrețe. Deseori este doar voce în melodii, uneori cu acompaniament fin, discret – sunete exotice, intrumente precum oud, tanpura”, detaliază Bea. Cât despre cui se adresează albumul, artista spune că este bine să fie ascultat de toți cei cu vârste între 0 și 99 de ani.

„Sunt și melodii mai copilărești și mai adulte, iar eu cred că cei mici – și cei mari – vor primi cu drag albumul ca întreg și că melodiile își vor găsi locul în urechile și în sufletul lor” – cu aceste cuvinte ale artistei recomandăm și noi concertul tuturor celor între 0 și 99 de ani… și chiar și peste această vârstă.