Zórád, scriitorul de imagini – expoziție cu ilustrațiile literare ale artistului

Zórád, scriitorul de imagini – expoziție cu ilustrațiile literare ale artistului – este un eveniment important care va avea loc în cetatea Oradiei în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau.

Zórád Ernő (Balassagyarmat, 16 octombrie, 1911 – Budapesta, 8 aprilie, 2004), “Boemul Preciziei”, a fost un artist complex: creator de benzi desenate, pictor, grafician, ilustrator, caricaturist și maestru al artelor decorative.

După cum spunea el însuși, inițial a urât și a desconsiderat benzile desenate și a început să le realizeze doar din nevoie; totuși ulterior a recunoscut că “un roman de benzi desenate este cea mai dificilă zonă de grafică aplicată”. De altfel, el a devenit poate cel mai cunoscut și cel mai influent reprezentant maghiar al genului și a avut o contribuție esențială la conturarea romanului de benzi desenate cu valoare artistică.

De altfel, după cel de-al Doilea Război Mondial, Zórád a muncit în presă, unde a realizat grafică și caricaturi. Ulterior, a fost grafician al revistei de cuvinte încrucișate Füles (Urechiatul). Primul său roman de benzi desenate, după Winnetou al lui Karl May, a fost publicat în 1957. Deși el nu a considerat romanul ca fiind unul de valoare, acesta are o mare importanță deoarece este primul în care sunt folosite așa-zisele “bule de vorbire” în locul cuvintelor scrise în partea de jos a imaginilor, cum se practica până atunci în Ungaria.
În anii ’70-’80, mai multe din lucrările artistului au apărut în albume care includeau și picturi de câte o pagină. Acestea sunt, de altfel, și în ziua de azi păstrate cu sfințenie de către colecționari.

În jurul anului 1970, Zórád a pus în aplicare pentru prima dată colajul ca tehnică, care a devenit “marca sa înregistrată”. Pentru a crea o atmosferă potrivită și pentru a sugera contextul, el a amplasat bucăți de fotografii și stampe între desene.
Zórád a rămas în memoria artistică nu doar datorită benzilor desenate, ci și datorită ilustrațiilor din cărți și reviste, precum și datorită diafilmelor realizate începând cu 1952. El a creat ilustrații care au însoțit operele scriitorilor săi favoriți: Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán și Móricz Zsigmond. El nu a întors spatele nici vocației sale inițiale, pictura: a avut expoziții numeroase cu acuarelele sale atât în Ungaria, cât și în străinătate.

(Susa: Wikipedia)