Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül

A kerékpárutak építésének szükségességére, a környezettudatosságra, valamint a sportolás fontosságára hívják fel a figyelmet immár harmadik éve a Szent László Napok szervezői és a hozzájuk csatlakozók, amikor két kerékre pattanva Nagyváradról Biharkeresztesre gurulnak át. A biciklitúra – amint azt a neve is mutatja – egyúttal főhajtás a lovagkirály előtt, illetve a trianoni határ túloldalán élők körében is népszerűsíti Várad egyik legnagyobb kulturális eseményét.

Az idei év különlegessége, hogy minél több család jelentkezését várják, ahol a legkisebb bringástól a kerékpározó nagypapáig mindenki két kerékre pattan, és nyakába veszi az oda-vissza alig negyven kilométeres távot.

További újdonság, hogy idén június 19-én, vasárnap tartják a határok nélküli kerékpártúrát, hogy az elmúlt évekhez képest senkinek se szabhasson határt az, hogy iskolába vagy munkába kell menni.

Az indulás reggel 9 órakor lesz Szent László sírjától, vagyis a nagyváradi vártól, a cél pedig a a lovakirály biharkeresztesi emlékműve. Menetközben természetesen lesz egy kis pihenő is, hogy mindenki kifújhassa magát.

A határ átlépése után ugyanakkor többen is csatlakoznak a Váradról indulókhoz, együtt vonulnak majd az ártándi templom elé.

A néhány perces pihenő után irány Biharkeresztes, ahol idén különleges programmal várják a kerékpárosokat. De ez egyelőre legyen meglepetés, a részletekkel a későbbiekben visszatérünk.