A Muzsikás együttes és Petrás Mária koncertje indítja a 4. Szent László Napokat

A Muzsikás együttes 1973 óta működő nemzetközi hírű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei együttes. Egyaránt fellépnek folk, népzenei és világzenei eseményeken, de nem idegen tőlük az alternatív, a jazz, a kelta vagy a zsidó zene sem. Zenéjük a hagyományos népzenét és a 20. századi magyar komolyzenét ötvözi.

A világ legnevesebb koncerttermeiben léptek fel, mint például a Royal Festival Hall, a Royal Albert Hall, a Théatre de la Ville, a Santa Cecilia Akadémia vagy a Carnegie Hall. Nemzetközi elismertségüket jelzi, hogy 2008-ban az együttes megkapta a legrangosabb világzenei eseménynek számító World Music Expo (WOMEX) díját.

A zenekar tagjai: Sipos Mihály (hegedű, citera, ének), Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének), Éri Péter (brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének), Hamar Dániel (bőgő, gardon, dob, ének).

A Muzsikás együttes rendszeres vendége és alkotótársa Petrás Mária, aki 1957-ben Romániában a moldvai Diószénben született. Gyermekkorát szülőfalujában és Klézsén töltötte. Itt tanulta meg a moldvai csángók népdalait, táncait, a latin nyelvű mise Gregorián énekeit és az apokrif imákat. 1990-tól Magyarországon dolgozik előbb grafikusként, az Iparművészeti Főiskola elvégzése után pedig keramikusként. Alkotásai rendszeresen szerepelnek különféle európai kilállítótermekben.

Énekesként rendszeres fellépője a moldvai csángó kultúrához kapcsolódó rendezvényeknek. Előadásmódja tökéletesen hiteles, a hangok hajlításában, díszítésében a legjobb énekesi hagyományokat követi.

A Muzsikás együttes és Petrás Mária A mi népzenénk című közös koncertje méltó kezdete lesz a 4. Szent László Napoknak: az együttes a hivatalos megnyitó keretében – az ünnepi beszédek után –, a Nagyváradi Állami Filharmónia koncerttermében lép fel június 20-án, 19 órától. A nagy érdeklődésre való tekintetettel az ingyenes koncertre a belépés előzetes jegyigényléshez kötött.

Érdeklődni és jegyet foglalni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nagyváradi székhelyén, a Fő/Republicii utca 45/1. szám alatt, illetve a 0259/220-126-os telefonszámon lehet, hétfőtől péntekig, 9-17 óra között.