Álomországba kalauzol el Palya Bea a zárónapon

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai népek zenéje is. Bea leginkább saját dalait énekli, melyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizenegy szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik hagyománnyal és modern témákkal – újat építve ezáltal a tradíció talaján -, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, fájóan őszinték vagy éppen humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenségével pedig rögtön bűvkörébe ejti közönségét.
Nagyváradon pedig most a legkisebbeket – és nem csak – készül elbűvölni a Szent László Napok keretében: június 26-án, vasárnap 17 órától Altatok – Dalok, versek Álomország kapuján innen és túl című albumával ismerkedhetnek az érdeklődők.
„Az ötlet, hogy altatókat írjak, már nagyon régi, sok dalkezdemény hevert papíron, gépben. De a lendületet, hogy az Altatok könyv-lemez megszülessen, a hasamban rúgicsáló kislányom adta. Szenvedélyes inspiráció volt ez. Az énekek a lélek belső tájaira is elvezetnek minket, hiszen nemcsak az altatásról van bennük szó, hanem általában az intimitásról, a gyengédségről, amely mindenki számára alapkérdés. Gyakran csak az énekhang szól, és sok dalban csak finom hangszerelés van. Egzotikus hangok, apró csilingelések, hangtálak, a keleties oud, tanpura…” – árulta el Palya Bea. Arra a kérdésre pedig, hogy mennyire gyereklemez az Altatok, azt mondja: „leginkább azt írnám rá, hogy 0-99 éves korig”.
„Vannak felnőttesebb és gyerekesebb dalok, ám én azt gondolom, hogy a kicsik – és a nagyok is – majd egyben fogadják be az anyagot, és majd az a lelkükben, fülükben megtalálja a maga helyét” – az énekesnő szavaival ajánljuk mi is a koncertet mindenkinek, 0-tól 99 éves korig, vagy akár azon is túl.