Élő múlt a nagyváradi Darvas–La Roche házban

Nagyvárad egyik legszebb szecessziós palotája, a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utcában álló Darvas–La Roche ház is várja a Szent László Napok résztvevőit június 25-én, szombaton 17 és 19 óra között – jelképes egy lejes belépőért mindenki betekintést nyerhet egy polgári család 20. század eleji otthonába. A nagyközönség előtt a tavasszal megnyitott villa ugyan hivatalosan még nem viseli a múzeumi besorolást, de legtalálóbban mégis lakásmúzeumként tudjuk leírni azt, ami várja a betérőket.
Az pedig már a hab a tortán, hogy a legszerencsésebbeket Simon Judit vezeti körbe a Vágó-testvérek által épített házban, ami decemberig otthona volt. Amitől máris élő múzeumban érezheti magát a betérő – hiszen nehezen lehetne annál élőbbé varázsolni egy tárlatvezetést, mint amikor az avat be az ingatlan titkaiba, aki nem is olyan rég még a már kordonokkal elkerített ágyban hajtotta nyugovóra a fejét minden este.
Az említett időintervallumban bárki betérhet az egy lejes belépő fejében a Darvas–La Roche házba, a 17, illetve 18 órától kezdődő idegenvezetésre azonban a helyek száma korlátozott, egyszerre legtöbb tíz személy vehet részt, így előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet június 25-én szombaton 16 óráig a várban kialakított recepciónál.