Sikeres volt a 4. Szent László Napok

Évről évre több váradi és környékbeli – határon innen és túlról – vevő a Szent László Napok által kínált eseményekre, egyre többen érkeznek Nagyvárad családi és kulturális fesztiváljára, így az Európa-bajnokság és a kánikula ellenére is sikeres fesztivált zártunk – vonta meg az idén immár negyedik alkalommal megszervezett Szent László Napok mérlegét a szervezők csütörtöki, a Bodega romkocsmában megtartott sajtótájékoztatóján Zatykó Gyula főszervező rövid köszöntője után Mihálka Melinda programigazgató.
Mint részletezte, az egyértelműen kijelenthető, hogy az idén kilenc naposra nyúlt fesztiválra többen látogattak el, mint a valamivel rövidebb tavalyi Szent László Napokra, mint ahogy az is egyértelmű, hogy a legtöbben a szombati Republic-koncertre, illetve Koncz Zsuzsa és Bródy János vasárnap esti fellépésére voltak kíváncsiak, miközben péntektől vasárnapig folyamatos pezsgés volt a várban.
Miután tavaly még a vár jó része felújítás alatt állt, idénre kétharmadával megnőtt a szervezők rendelkezésére álló tér, ezt sikerült is belakni, így a tömeg szétoszlott, és sehol sem volt zsúfoltság. „Aminek különösen örülünk, hiszen a tavaly a még felújítás alatt álló részek miatt jóval kevesebb tér volt, így jóval kevesebb helyen kínálták az ételt és a sört, ami miatt sokan panaszkodtak a sorokra. Az idénre ezt sikerült megszüntetnünk” – mutatott rá Mihálka Melinda.
Hozzátette: a kibővült térnek köszönhetően ugyanakkor sokkal nagyobb hely állt a rendelkezésre a kézműves-standok elhelyezésére, így több, szám szerint 42 kézműves kínálhatta portékáit, a forgalomra pedig senki nem panaszkodott.
„Az idén első alkalommal bevezetett FestivApp mobilalkalmazás is sikertörténetként indult, főként a fiatalok körében tapasztaltuk azt, hogy máris átvette a programfüzet helyét. A rendelkezésünkre bocsátott statisztikai adatok szerint 1261 esetben segítette ki a programok iránt érdeklődőket az Android, illetve iOS okostelefonokra letölthető applikáció” – avatta be ugyanakkor a sajtó képviselőit a fesztivál programigazgatója.
Tőle tudjuk azt is, hogy kilenc társszervező és huszonhat partnerszervezet segítette a szervezők munkáját.
Ha programcsoportok mentén összesítünk, akkor egyértelműen a gyerekeknek szervezett események örvendtek a legnagyobb sikernek, hiszen a Bethlen Gábor Alap segítségével számtalan programpont között lehetett válogatni, panasz pedig csak arra volt, hogy több érdekes rendezvény időpontja esett egybe.
„A hőség ellenére is sok gyerek, család megfordult a várban. És emlékezzünk vissza, ez is volt a célunk” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Nagy József Barna programszervező, megköszönve egyúttal minden résztvevőnek és mindenkinek, aki segített tető alá hozni a számtalan gyermekprogramot.
Többek között a gyerekeket célozta meg az idén első ízben megszervezett Vártájfutás is, a tapasztalatokról König Péter, az Ady Endre Gimnázium Sportklubjának vezetője számolt be az egybegyűlteknek. „Egyszerű, mégis új dolognak” nevezte a vártájfutást, hiszen a tájfutásnak ugyan hagyománya van Nagyváradon, a várat azonban csak most kezdik „feltérképezni”, pedig a sportklub tájfutói futottak már a budai, a belgrádi vagy a vajdhunyadi várban is. Idén különböző korosztályokból összesen 67-en csatlakoztak a kezdeményezéshez, König Péter megígérte, jövőre is ott lesznek a Szent László Napokon.

DSC_0597
Mint Zatykó Gyula ismételten kiemelte, a fesztiválon idén hangsúlyos szerepet kapott a kultúra, a felvezető hét során több kiállítást is megnyitottak, amelyek folyamatos érdeklődésnek örvendtek, és jó tapasztalataik voltak a Könyv-Várral is. Ennek kapcsán Nagy József Barna elmondta, hogy a hőség ugyan erre a programpontra is alaposan rányomta a bélyegét, ám a könyvsátorban kínált és bemutatott könyvek széles skálájának betudhatóan nagy volt a mozgás a Könyv-Várban.
Nagy József Barna egyúttal arra s kitért, hogy idén a vártnál többen jelentkeztek a Biharkeresztesre tartó kerékpártúrára. „Jövőre is megismételjük, mint ahogy a Szent László Napok szociális jellege is hangsúlyos marad” – szögezte le a szervező, emlékeztetve a sajtó képviselőit, hogy a gálospetri és a székelyhídi gyermekotthonban élő gyerekeket idén elhozták a várba, ahol a Szent László Napok szervezői és önkéntesei az Össznépi örömfőzés keretében főztek számukra.
Utóbbi esemény kapcsán Tőtős Zsuzsa a szervezők nevében elmondta, összesen kilenc csapat készített különféle, finomnál finomabb falatokat, díjat, különdíját pedig mindenki kapott, hiszen vagy az ízesítéssel vagy a tálalással, de mindenkinek sikerült belopnia magát valamivel a zsűri szívébe.
Évek óta népszerű programpontja a Szent László Napoknak a Nagyváradról elszármazottak találkozója, idén sem volt ez másként, a világ különböző sarkaiból érkező váradiak előtt pedig a szintén elszármazott Boros Zoltán tévés szerkesztő szervezésében olyan neves zenészek is felléptek két beszélgetés között, mint AG Weinberger vagy Trifán László. A legtávolabbról érkező elszármazott idén a melbourne-i tél elől menekült, és megkapta cserébe a váradi kánikulát.
Nagy népszerűségnek örvendett a Borbarátnők által megszervezett hagyományos ruhabemutató is, aminek keretében a Csillagocska néptáncegyüttes különböző vidékek táncaiból és viseletéből nyújtott ízelítőt. És nagyon sokan voltak kíváncsiak a bolíviai börtönöket megjárt Tóásó Előddel tartott beszélgetésre is.
A nagy melegben pedig jól fogyott a sör – tudtuk meg György-Csáki Istvántól, a társszervező Bodega romkocsma tulajdonosától, aki egyúttal arról is beszámolt, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy minél több helyen tudjanak csapolni, hogy ne alakulhassanak ki sorok. „Remélem helytálltunk” – mondta, amire Zatykó Gyula főszervező leszögezte, „rendkívüli módon”.
A várfalon belül és kívül szervezett sétákon is nagyon sokan ismerkedtek Nagyvárad nevezetességeivel. Volt temetőlátogatás, le lehetett menni a székesegyház kriptájába – amiért a Vártemplom használata mellett külön köszönetet mondtak a szervezők a római katolikus püspökségnek –, illetve Moldován Gellért Lajos idegenvezetésével városnéző séta is volt, aminek keretében fel lehetett menni a városháza tornyába is. Az egyik ilyen sétán egyesült államokbeli turisták is csatlakoztak a csoporthoz, a séta végén gyönyörűnek nevezték a várost, ami szerintük igazi gyöngyszem lehetne, ha felújítanák a sok leromlott állagú műemlék épületet – mesélte el a túravezető.
A Szent László Napok keretében ugyanakkor jelképes egy lejes belépő ellenében a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány jóvoltából látogatható volt a Darvas-la Roche villa is, a várbeli sétákat pedig ezúttal a Várgondnokság szervezte.
Farkas László eseményszervező arról számolt be, hogy míg az első látogatáson többnyire idősek, a másodikon már többnyire fiatalok vettek részt, jövőre pedig eleget téve kéréseiknek, lehet egy séta az izraelita neológ temetőbe, illetve felkereshetik a Rulikowski temetőben nyugvó 20. századi nevezetességek sírhelyét is.
„Méltán lehetünk büszkék arra, hogy Jankovics Marcell rendező Szent Lászlóról készülő dokumentumfilmje világi vonatkozásaihoz a Szent László Napokról forgat dokumentumfilmet” – emelte ki Zatykó Gyula.
A főszervező ugyanakkor köszönetet mondott az önkénteseknek. Mint az önkéntesek koordinátora, Székely Betty beszámolt, a negyedszáz önkéntesnek alig kedden értek véget a Szent László Napok, és hamarabb el is kezdődtek, ők segédkeztek egyebek mellett az infósátorban, de az ő kezük munkáját dicsérik a különböző standok, illetve minden más, amit látni lehetett, illetve nem lehetett látni, hiszen a szemét eltakarításából is kivették részüket.
Zatykó Gyula ugyanakkor köszönetet mondott a támogatóknak, köztük a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Bethlen Gábor Alapnak, az OTP Banknak, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-nek, és mindenkinek, aki hozzájárult, hogy idén is sikeres Szent László Napokat tudhassunk magunk mögött.