Szent László Napok: egy családbarát rendezvény sok-sok gyerekprogrammal

Mivel küszöbön a gyereknap – amit ugyebár Romániában mindig június elsején, Magyarországon pedig idén május utolsó vasárnapján ünnepelnek – a legkisebbeknek szánt programokról számoltak be csütörtöki sajtótájékoztatójukon a Szent László Napok szervezői és a gyerekprogramok társszervezői. Elhangzott, a legkisebbeket megcélzó események főtámogatója a Bethlen Gábor Alap.
„A Szent László Napok egy családbarát rendezvény, így a gyermekek idén is középpontba kerülnek. A vár pedig tökéletes helyszín a kicsikkel érkezőknek, hiszen ez az a hely, ahol el lehet engedni a kezüket, és jól érezhetik magukat” – hangsúlyozta Zatykó Gyula főszervező.
„Mivel a legkisebbek egyben a legkíváncsiabbak és a legtürelmetlenebbek, kezdjük a legnagyobb meglepetéssel: a gyermekprogramok idei sztárfellépője nem más, mint Palya Bea, aki Altatok – Dalok, versek Álomország kapuján innen és túl gyermekalbumával örvendezteti meg a kicsiket, és nem csak” – vágott rögtön a közepébe Mihálka Melinda eseményszervező. A népzenei motívumokat felvonultató dalaival ismertté vált énekesnőt idézve pedig elmondta: „Vannak felnőttesebb és gyerekesebb dalok, ám én azt gondolom, hogy a kicsik – és a nagyok is majd egyben fogadják be az anyagot, és majd az a lelkükben, fülükben megtalálja a maga helyét”, így az énekesnő szavaival ajánlják a szervezők is a június 26-án, vasárnap 17 órától megtartott koncertet mindenkinek, 0-tól 99 éves korig, vagy akár azon is túl.
Természetesen idén sem hiányozhat a Szent László Napokról a Legendárium csapata. Akárcsak az előző években, hoznak magukkal óriás társasjátékot, szerveznek mesevetítéseket, újdonság viszont a hangoskönyv-hallgatás, aminek keretében székelyföldi mondákkal, legendákkal ismerkedhetnek meg a legkisebbek. Levetítik ugyanakkor a Vasparipával a Székelyföldi Legendáriumon című filmet – 50 perces ismeretterjesztő dokumentumfilm azokat a helyszíneket mutatja be, ahol valamilyen formában fellelhető Szent László emléke, és az alakja köré felépülő históriák. Így repítik el a nézőt többek között Nagyváradra, Bögözbe, Oroszhegyre, Gelencére, Sepsibesenyőre, Lisznyóra, Derzsbe, Csíkmenaságra, vagy épp a Tordai- hasadékhoz – mindezt vasparipán, rockzenei alappal fűszerezve.
„Mivel a helyszín és a név egyaránt kötelez, a gyermekprogramokban is visszatérő motívum lesz városalapító szent királyunk” – hangsúlyozta Zatykó Gyula. Mint az összegyűlt újságírókat beavatta, Gál Péter Szent László-kutató például a lovagkirályról szóló mondák világába kalauzolja el az érdeklődőket Pogányhavasról Szépvízre – Szent László a Gyimesekben című előadásával június 26-án, vasárnap 16 órától. Nagyvárad alapítóját hozza közelebb a kicsikhez vasárnap 12 órától a Langalétra Garabonciások vásári játéka is, amelynek címe Vitézi mókák, kunkori történetek: Szent László esete a kun vezérrel.
Egy Tinódi-lant díjas énekmondó előadásában ismerkedhetnek meg ugyanakkor a Szent László Napok alatt a gyerekek egy másik nagy királyunkkal – Mátyás király és a budai polgárok találkozásának történetét hallgathatják meg, és a közönség is aktív részese lesz a  21. század  magyar trubadurjának is nevezett Róka Szabolcs június 24-én, pénteken  16 órától kezdődő előadásának. Mese és valóság, múlt és jövő találkozik ebben a remek, történelmünk és népmeséink által körülölelt előadásban, ami 5 éves kortól ajánlott.
De a legeslegkisebbek sem maradnak szórakozási lehetőség nélkül, a 0 és 3 év közötti korosztályt anyukájukkal és/vagy apukájukkal egyetemben szombaton és vasárnap is várja majd a Kerekítő sátor, ahol alkalom lesz kicsit megpihenni, szoptatni vagy éppen pelenkázni, és a közös mondókázás sem marad el. A Kerekítő sátorban mutatkozik majd be a Holdvirág dúlakör is, magáról a dúlaságról, szülésről fognak beszélgetni az érdeklődőkkel.
Nagy-József Barna eseményszervező arról számolt be, hogy a Szigligeti Színház Liliput Társulata Az égig érő fa című előadását hozza ki a várba június 25-én, szombaton 11 órától. Hogy miről is szól az előadás, erről a társulat ennyit mond: „Volt egyszer egy királykisasszony. Hol nem volt? De olyan csodaszép kertje, szerető édesapja csak neki volt a vidéken. Valahol, talán nem is messze egy gyönyörű fa pompázott. Az a fa összekötötte a napot a holddal, a csillagos égboltot a földdel. A királykisasszonyhoz jöttek a kérők, mindenféle csuda hercegek, kövérek, soványak, együgyűek és egyfülűek, de neki egy sem kellett. Egyszer csak hatalmas szélvihar kerekedett…”
A jurta ugyan nem kimondottan a gyerekeket célozza meg, de az eddigi tapasztalatok szerint ők a legkíváncsibbak a jurtaállítás folyamatára, illetve a bent zajló eseményekre. Minden bizonnyal idén sem lesz ez másként, a jurtát és a hozzákapcsolódó eseményeket pedig ezúttal a Kerege Örökségőrző és Kézműves Egyesület biztosítja. A jurtát június 25-én szombaton reggel 9 órakor a közönséggel együtt állítják fel, és egészen vasárnap délutánig lesz megtekinthető. Újdonságnak számít ugyanakkor, hogy a Kerege jóvoltából idén a jurta környékén nemezelni és bőrműveskedni is lehet, szombaton és vasárnap kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják ezeket a hagyományos mesterségeket.
Nagy József Barna ugyanakkor ismételten felhívta a figyelmet a június 19-én, vasárnap megtartott, Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül kerékpártúrára, amire családok csatlakozását várják, s mivel máris sokan jelezték, hogy hoznák gyermekeiket is, ehhez igazítják a tempót.
A Szent László Napok szociális jellege is erőteljes marad, a szervezők idén is biztosítanak buszokat a gyermekotthonokban élő gyermekek számára, hogy ők is minél több eseményen részt tudjanak venni.
Az idén először kilenc napos esemény során ugyanakkor számos további program várja még a legkisebbeket, lesz egyebek mellett népi játszótér, mesesarok, kimondottan gyerekeket megcélzó kézműves foglalkozások, és idén sem maradhat el a solymászbemutató.