Szent László Napok: újabb eseményekről hullt le a lepel

Immár hagyományosnak számító és újdonságot hozó programpontokról egyaránt beszámoltak június elsejei, szerdai sajtótájékoztatójukon a június 18–26. között negyedik alakalommal sorra kerülő, idén már második ízben a nagyváradi várban megtartott Szent László Napok szervezői. Mint Zatykó Gyula főszervező is hangsúlyozta, ez már a negyedik eseménybeharangozójuk, de még bőven van mondanivalójuk, így az elkövetkező két hét még számos meglepetést tartogat.

A Bodega romkocsmában megtartott sajtótájékoztatón a kulturális eseményeknek is rendszeresen helyt adó lokál képviseletében György-Csáki István tulajdonos beszámolt az idén kilenc naposra nőtt fesztivál keretében szervezett eseményeikről. Mint részletezte, amellett, hogy folyamatosan jelen lesznek a várban, egy bor-, illetve egy sörkóstolóval is készülnek. Az érdeklődők, várhatóan 50 lejes beugró ellenében a Kaláka Pince boraiból kóstolhatnak meg néhányat, a nedűk titkaiba pedig Alkonyi László borszakíró avatja be a résztvevőket. A Magyarország kisebb-nagyobb kézműves sörfőzdéiből összeválogatott italokat Vásárhelyi István sörgasztronómus mutatja be a váradi ínyenceknek, s mint György-Csáki is hangsúlyozta, kiderül majd, hogy mekkora különbség lehet sör és sör között, milyen színes a skálájuk.

Hasonlóképpen színes skálán mozognak majd a stílusosan Könyv-várnak elnevezett sátorban megvásárolható könyvek is. „Még több aktuális kötet, még több kedvezmény várja a betérőket” – fogalmazta meg Nagy József Barna programfelelős. Hozzátette: több író-olvasó találkozóra, illetve könyvbemutatóra is sor kerül. Szent Lászlóról szóló könyvekkel érkezik például Benkő László, Balázs D. Attila itt mutatja be 2017-es Nagy Magyarország Anno falinaptárát, György Attila székelyföldi író két kötettel is érkezik, de Molnár Jánossal és Tóth Ágnessel is találkozhatnak az érdeklődők. A program az elkövetkező két hétben még várhatóan gazdagodni fog, a részletek pedig hamarosan felkerülnek az esemény honlapjára (www.szentlaszlonapok.ro). „Reméljük, hogy a könyvsátor is hozzájárul ahhoz, hogy sokan kijöjjenek a várba, s a Szent László Napok legalább olyan sikeres lesz, mint tavaly, vagy még sikeresebb” – szögezte le a programszervező.

A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva hívták meg a fesztivál szervezői újfent Nagyváradra a Kolozsvári Magyar Opera és a Filharmónia művészeiből verbuválódott Operettissimót. Június 22-én, szerdán 19:30 órától örvendeztetik meg az operett-, musical-, revü- és nótakedvelőket, akik – mint Korpos Dalma programfelelős is kiemelte – együtt dúdolhatják majd fellépőkkel, hogy Hajmási Péter, Hajmási Pál… „A barométer pedig reméljük, hogy azért nem fog esőre állni, hiszen az eseményre a várban kialakított nyári színházban kerül sor” – tette hozzá. A belépés ingyenes.

Korpos Dalma, aki a Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület elnöke, arról is beszámolt, hogy június 24–26-án a nagyváradi várba érkezik Jankovics Marcell rendező és Ozorai András producer, gyártásvezető is, akik Árpád-házi királyokról forgatnak éppen dokumentumfilm-sorozatot. A Szent Lászlóról szóló epizódnak lesz egy egyházi meg egy világi része is, utóbbit pedig a Szent László Napokon kívánják leforgatni, a téma ugyanis az, hogy milyen aktualitása van a lovagkirálynak a 21. században, és ehhez éppen a nagyváradi eseményre esett a választásuk.
Rangos vendége lesz az idei kulturális fesztiválnak Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász, becenevén Fehér farkas is – Az Íjaimmal harcolva a múlt tiszteletéért! című közönségtalálkozóra június 26-án, vasárnap 15 órától kerül sor.

Egy másik híres magyar íjásszal is megismerkedhet ugyanakkor június 23-án, csütörtökön 18 órától a váradi közönség a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, levetítik a Kassai Lajos életéről és az általa újrateremtett sportról szóló, A Lovasíjász című filmet. A belépés felnőtteknek 5 lej, gyerekeknek 3 lej. 20:30 órától pedig közönségtalálkozó is lesz a film alkotóival. Kaszás Géza filmjét január 21-én mutatták be a magyar mozik, a folyamatos érdeklődés hatására a mai napig tartanak belőle vetítéseket. Mint Zatykó Gyula – aki már az év elején látta a filmet – elmondta, hiába a két óra és tíz percnyi időtartam, a film „leköt, feltölt, és azzal jössz ki a vetítésről, hogy újra megnéznéd”.

Ma már elképzelhetetlen a Szent László Napok a Nagyváradról elszármazottak találkozója nélkül, ezt bizonyítja az évről évre növekvő érdeklődés is. Mint Tőtős Zsuzsa –aki az eseményt Boros Zoltán televíziós szerkesztő mellett szervezi – beavatott, egy harmincéves érettségi találkozót például idén úgy ütemeztek be, hogy egybeessen a Szent László Napokkal, és részt tudjanak venni ezen a találkozón is. Egy egész évfolyamról van szóló, és az ő kedvükért van egyébként idén június 26-án, vasárnap az esemény, hogy ez is beleférjen a máshol élők itthon töltött idejébe. Nemcsak az elszármazottakat hívják, hanem mindenkit, aki érdeklődik Várad iránt, meglepetéssel is készülnek, amit ha most Tőtős Zsuzsa elárult volna, nem lenne meglepetés, így erről a programpontról csak a Szent László Napok zárónapján hull majd le a lepel.

Alig több mint két hét múlva tehát mindenkit vár a nagyváradi vár!
Addig is kövessék a Szent László Napok napról napra bővülő honlapját (www.szentlasznapok.ro), illetve a Facebook-oldalát (https://www.facebook.com/NagyvaradiMagyarNapok/).

Nagyvárad
2016. június 1.